Vlagprotocol

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Overal waar er op Nederlands grondgebied gevlagd wordt, hoort de vlag een ereplaats te hebben. Bij de Nederlandse vlag gaat het om traditie, wellevendheid en etiquette. De Nederlandse vlag is een symbool van de Staat, daar gaan we op een nette manier mee om.

Het hijsen van de vlag
De vlag wordt gehesen aan een stok, waarvan de lengte zo is, dat de vlag, als deze halfstok moet hangen, nooit de grond raakt of het verkeer kan hinderen. De vlag mag gehesen worden bij zonsopgang en bij zonsondergang wordt de vlag weer neergehaald. Bij de nieuwe zonsopgang mag de vlag weer worden gehesen. Vlaggen horen in de nacht niet buiten te hangen.

De kleuren van de Nederlandse vlag
De kleuren van de Nederlandse vlag zijn helder vermiljoen, helder wit en kobalt blauw. De vlag hoort schoon te zijn en er mogen geen extra versieringen op worden aangebracht. Een verkleurde of versleten vlag steken we niet uit. Er zijn geen vaste voorschriften over de afmetingen van de vlag, over het algemeen is de verhouding 3:2 (l:b)

Wanneer vlaggen we wel en wanneer niet?
Er zijn twee manieren van vlaggen: UV (dit staat voor uitgebreid vlaggen) en BV (beperkt vlaggen).
Bij “uitgebreid vlaggen” wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen, zoals bijvoorbeeld bij Koningsdag.
Bij “beperkt vlaggen” wordt de vlag alleen uitgestoken bij de hoofdgebouwen van de departementen en bij de hoofdgegebouwen van de instellingen die niet (rechtstreeks) onder de departementen vallen, zoals die van de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman, het Kabinet der Koning en de Hoge Raad der Nederlanden.

 

Wanneer wordt er gevlagd en hoe:

31 januari Verjaardag prinses Beatrix (BV)
27 april Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander (UV)
4 mei Dodenherdenking, halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang (UV)
5 mei Bevrijdingsdag (UV)
17 mei Verjaardag koningin Máxima (BV)
26 juni Veteranendag (UV)
15 augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog (UV)
18 september Prinsjesdag (alleen in Den Haag) (UV)
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia (BV)
15 december Koninkrijksdag (BV)

Op Koningsdag en op de bovengenoemde verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis steken we de vlag uit mét oranje wimpel.
Bij bijzondere gebeurtenissen in de koninklijke familie (geboorte, huwelijk, overlijden) kan er een speciale regeling afgekondigd worden.